OPDRACHT 2

 

Opdracht 2 - SCHIET OF NIET

Tijdens deze opdracht moeten de deelnemers kleiduiven kapot schieten. Of niet. Die keuze maken de deelnemers op basis van informatie die zij ontvangen vlak voordat zij de baan betreden.

 

Situatieschets:

De deelnemers worden in koppels verdeeld. Elk koppel gaat samen naar de baan en vlak voordat zij die betreden kiezen zij gezamenlijk een envelop. Hierin zitten twee kaarten met informatie. Elke deelnemer krijgt een kaart, die de ander niet te zien krijgt. Hiermee wordt hen een keuze voorgelegd. Zij kunnen geld verdienen voor de pot, geld uit de pot spelen of voor een persoonlijk voordeel gaan.

Vervolgens betreden zij de baan. De deelnemers krijgen elkaar kort te zien. Ze kunnen de ander vertellen welke informatie zij ontvangen hebben en wat zij van plan zijn om te doen. Beide deelnemers nemen plaats op de baan en voor beiden wordt een kleiduif weggeworpen. De deelnemers proberen de kleiduif kapot te schieten. Of niet. Afhankelijk van wat de deelnemers doen, levert dit de groep of de deelnemer zelf iets op.

De koppels zien van elkaar wat het resultaat is van de ander. Pas achteraf horen zij wat het effect is voor de pot. Een eventueel persoonlijk voordeel wordt niet ten overstaan van de groep medegedeeld.

 

Uitvoering:

De volgende koppels worden gevormd: Bas - Julia / Dirk - Joke / Hugo - Lies / Nova - William / Jaap - Klaasje

 

Bas en Julia

Bas krijgt als informatie: "Voor beiden geldt: raak schieten levert de pot € 250 op, bij missen gebeurt er niks". Julia krijgt als informatie: "Als beiden raken/missen, levert dat de pot € 500 op, een verschillend resultaat kost de pot € 250". Beide deelnemers delen de informatie eerlijk met elkaar. Bas wil graag proberen raak te schieten. Julia denkt dat ze dat niet kan en probeert Bas te overtuigen ook te missen. Hij geeft aan dat het minimale resultaat € 0 is, want als hij raakt en Julia mist, is dat plus € 250 en min € 250. Ze kunnen er dus niet slechter van worden. Volgens Julia is beiden missen een eenvoudige manier om € 500 te verdienen. Bas geeft aan dat hij sowieso gaat schieten en dat Julia haar best moet doen om ook te raken. Dan komt er ook € 500 in de pot.

De kleiduiven worden weggeworpen: Bas raakt, Julia mist. Effect voor de pot: € 0.

 

Dirk - Joke

Dirk krijgt als informatie: "Beiden raak schieten levert de pot € 500 op, bij missen gebeurt er niks". Joke krijgt als informatie: "Geldt alleen voor jou: missen kost de pot € 250, maar levert jou een joker op, bij raken gebeurt er niks". Dirk vertelt Joke precies wat hij gelezen heeft, maar Joke wil de informatie niet delen, dus zij verzint dat zij gelezen heeft dat eenzelfde resultaat (beiden raken/missen) de pot € 250 kost. Zij wil daarom niet raak schieten. Dirk geeft aan dat er dan alsnog € 250 in de pot komt. Zo had Joke het nog niet bekeken.

De kleiduiven worden weggeworpen: Dirk raakt, Joke mist. Effect voor de pot: min € 250. Joke krijgt een joker.

 

Hugo - Lies

Hugo krijgt als informatie: "Voor beiden geldt: raak schieten levert de pot € 1.000 op, missen kost de pot € 500, als je niet schiet gebeurt er niks". Lies krijgt als informatie: "Schieten levert de pot € 500 per deelnemer op, beiden niet schieten levert de pot € 500 op". Beide deelnemers delen de informatie eerlijk met elkaar. Hugo weet zeker dat hij dit niet kan en dat zou de pot dan € 500 kosten, maar omdat Lies de informatie heeft gekregen dat het schieten ook € 500 oplevert, zou dat elkaar opheffen. Als Lies dan ook mist, is het effect € 0. Als beiden schieten en eentje raakt, levert dat € 1.500 op voor de pot (€ 1.000 raak, € 500 schieten). Maar ze kunnen ook voor een zekere € 500 voor de pot gaan door niet te schieten. Worst case scenario is € 0 voor de pot. Ze spreken af om voor zekerheid te gaan.

De kleiduiven worden weggeworpen: Hugo schiet niet, Lies raakt. Effect voor de pot: plus € 1.500, maar Lies heeft zich niet aan de afspraak gehouden.

 

Nova - William

Nova krijgt als informatie: "Geldt voor beiden: raak schieten levert de pot niks op, maar een joker voor die deelnemer, missen is
€ 250 uit de pot, bij niet schieten gebeurt er niks". William krijgt als informatie: "Alleen voor jou: schieten kost de pot € 250, maar jij krijgt een joker, bij niet schieten gebeurt er niks". Nova wil graag de joker, maar wil niet dat William kans maakt op een joker. Zij vertelt daarom dat als beiden niet schieten er € 500 verdiend kan worden voor de pot. William gelooft haar niet. Hij zegt dat als een van beiden schiet er € 1.000 in de pot gaat en dat hij diegene wil zijn. Er ontstaat een discussie, want Nova wil ook schieten. Zonder iets af te spreken, gaan ze de baan op.

De kleiduiven worden weggeworpen: Nova raakt, William mist. Effect voor de pot: min € 500. Nova en William krijgen een joker.

 

Jaap - Klaasje

Jaap krijgt als informatie: "Geldt voor beiden: raak schieten levert de pot € 500 op, missen is € 250 uit de pot, bij niet schieten gebeurt er niks". Klaasje krijgt als informatie: "Beiden niet schieten levert de pot € 500 op en een joker voor jou, bij schieten gebeurt er niks". Jaap deelt eerlijk zijn informatie. Klaasje wil niet dat Jaap weet dat zij de mogelijkheid heeft om een joker te krijgen, dus ze zegt alleen dat beiden niet schieten de pot € 500 oplevert. Jaap heeft vaker kleiduivengeschoten en is zeker van zijn zaak; hij zal raken. Dan is er ook nog de kans dat Klaasje raakt. Dan zou er € 1.000 in de pot komen. Als Klaasje mist, komt er alsnog € 250 in de pot. Volgens Jaap is het verschil tussen zijn "zekere" € 250 met een kans op € 1.000 meer de moeite waard dan € 500 en niet schieten. Hoe Klaasje ook probeert, Jaap is standvastig en uiteindelijk kiest zij eieren voor haar geld en gaat toch schieten.

De kleiduiven worden weggeworpen: Jaap raakt, Klaasje mist. Effect voor de pot: plus € 250. Geen joker voor Klaasje.

 

Dan is het tijd om de balans op te maken:

- € 1.000 in de pot. Het is aan de deelnemers erachter te komen hoe dit bedrag opgebouwd is.

- Jokers voor Joke, Nova en William. Zij krijgen hun jokers bij de test.

 

Opvallend:

- Bas wil heel graag schieten, terwijl hij hiermee voorkomt dat er een zekere € 500 in de pot komt.

- Joke mist, waardoor er € 250 uit de pot gaat, maar hierdoor krijgt zij wel een joker.

- Lies schendt de afspraak met Hugo. Hiermee zet ze een zekere € 500 op het spel. Dit pakt echter wel goed uit. Nu komt er € 1.500 in de pot.

- Nova en William vertrouwen elkaar niet. Er wordt vooraf geen afspraak gemaakt. Dit kost de pot uiteindelijk € 500, maar beiden hebben wel een joker verdiend.

- Klaasje vertelt niet alles tegen Jaap, maar kan hem niet overtuigen om een joker te winnen voor haarzelf. Daarnaast speelt ze ook € 250 uit de pot.